Żywność genetycznie modyfikowana na świecie – zagrożenia czy korzyści
Genetically modified food in the world – threats or benefits
genetically modified food
safety of transgenic organisms
commercialization of GM organisms
żywność genetycznie modyfikowana
bezpieczeństwo organizmów transgenicznych
komercjalizacja organizmów GM
For more than twenty years, the area of transgenic crops and the production of genetically modified food in the developing countries of Asia, South America and Africa (Argentina, Brazil, India, China, Paraguay, Pakistan, South Africa, Uruguay) and in the industrialized countries, USA, Canada, Australia, Spain and Portugal have been growing. There are new varieties of genetically modified plants, e.g. soy, maize, potato, rice, canola, cotton, which have different characteristics. The placing on the market of GMOs requires complying with the conditions set by international organizations and individual countries. There are opposing positions regarding the impact of transgenic organisms on the environment, life and health of people. This is due to the unpredictable effects of the introduction of GMOs and hence there is a belief in the positive impacts and benefits of genetic modifications as well as the conviction of a serious threat from such organisms. The decisive factors in the resolution of these controversies are reliably carried out and long-term scientific research and their results
Od ponad dwudziestu lat zwiększa się obszar upraw transgenicznych i wytwarzanie żywności genetycznie modyfikowanej w krajach rozwijających się Azji, Ameryki Południowej i Afryki (Argentynie, Brazylii, Indiach, Chinach, Paragwaju, Pakistanie, RPA, Urugwaju) i w krajach uprzemysłowionych (USA, Kanadzie i Australii, Hiszpanii, Portugalii). Pojawiają się nowe odmiany modyfikowanych genetycznie roślin, np. soja, kukurydza, ziemniak, ryż, rzepak, goździki, bawełna, które posiadają różne cechy. Żywność GM najczęściej definiowana jest jako produkty spożywcze zawierające organizmy genetycznie modyfikowane, a jej wprowadzenie do obrotu wymaga spełnienia warunków, ustalonych przez organizacje międzynarodowe i poszczególne kraje. Uwolnienie GMO do środowiska jest odmiennie oceniane i budzi kontrowersje. Istnieją przeciwstawne stanowiska co do oddziaływania organizmów transgenicznych na środowisko, życie i zdrowie ludzi. Wynika to z niedających się przewidzieć skutków wprowadzenia GMO i stąd istnieje przekonanie o pozytywnym oddziaływaniu i korzyściach wynikających z modyfikacji genetycznych, jak i przekonanie o poważnym zagrożeniu ze strony takich organizmów. Decydujące znaczenia przy rozstrzygnięciu tych kontrowersji mają rzetelnie przeprowadzone i długotrwałe badania naukowe oraz ich wyniki
Nowak, Wioletta. Red.
Szalonka, Katarzyna. Red.
Waniowski, Paweł. Rec.
Niemczyk, Agata. Rec.
oai:repozytorium.uni.wroc.pl:99741 ISBN 978-83-66066-83-0 (druk) ISBN 978-83-66066-84-7 (online)
(Prace Naukowe Wydziału Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego) (E-Monografie ; nr 153)
The use of this material is allowed only with accordance of applicable rules of fair use or other exceptions provided by law, and any broader use requires the permission of the authorized entity
Korzystanie z tego materiału jest możliwe zgodnie z właściwymi przepisami o dozwolonym użytku lub innych wyjątkach przewidzianych w przepisach prawa, a korzystanie w szerszym zakresie wymaga uzyskania zgody uprawnionego
Making materials available on the basis of the agreement with the owner of the property copyrights
Udostępnianie na podstawie umowy z właścicielem majątkowych praw autorskich
Copyright by Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego
Feb 24, 2023
Dec 4, 2019
7 342
7818
https://repozytorium.uni.wroc.pl/publication/107910
Edition name | Date |
---|---|
Żywność genetycznie modyfikowana na świecie – zagrożenia czy korzyści | Feb 24, 2023 |