Znajomość roli pro- i prebiotyków w profilaktyce zdrowia i leczeniu chorób w świetle badań
Jama-Kmiecik, Agnieszka
Gil, Katarzyna
Frej-Mądrzak, Magdalena
Sarowska, Jolanta
Choroszy-Król, Irena
0000-0001-6514-8629 0000-0002-8138-2586 0000-0001-9710-2721 0000-0002-5006-4059
microbiome
synbiotics
civilization diseases
mikrobiom
synbiotyki
choroby cywilizacyjne
The human body is colonized by various microorganisms, which are referred to as the human microbiome. Microbiota affects the development and all functions of systems in the human body, therefore maintaining it in an unchanged composition is necessary to maintain normal health. In the prevention and treatment of 21st century civilization diseases such as diabetes, obesity, metabolic syndrome, etc., the use of synbiotics is an important element. The effectiveness depends on the strain and product in which they occur. The aim of the study was to learn about the role of probiotics and prebiotics in disease prevention and treatment among students of the Medical University of Wroclaw. The study was aimed at showing the relationship between the level of knowledge and the field of study. The research used a research technique, which is a survey. A survey questionnaire was used to conduct the study, containing 23 questions about probiotics and prebiotics, their role in disease prevention and treatment. Surveys were conducted from January to April 2019. The research group consisted of 164 students of the Medical University of Wroclaw in the fields of medicine (n = 51), obstetrics of the first year (n = 44) and dietetics of the second year (n = 32) and dietetics of the fifth year (n = 37).
Organizm ludzki skolonizowany jest przez różnorodne drobnoustroje, które określane są terminem mikrobiom człowieka. Mikrobiota wpływa na rozwój i wszelakie funkcje układów w organizmie człowieka, dlatego zachowanie jej w niezmienionym składzie jest niezbędne do utrzymania prawidłowego stanu zdrowia. W profilaktyce oraz leczeniu chorób cywilizacyjnych XXI w., takich jak cukrzyca, otyłość, zespół metaboliczny itp. zastosowanie synbiotyków stanowi istotny element. Skuteczność jest uzależniona od szczepu i produktu, w którym występują. Celem pracy było poznanie stanu wiedzy o roli probiotyków i prebiotyków w profilaktyce chorób i leczeniu wśród studentów Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu. Badanie miało na celu wykazanie zależności między poziomem wiedzy a kierunkiem studiów. W pracy zastosowano technikę badawczą, jaką stanowią badania ankietowe. Do przeprowadzenia badań wykorzystano kwestionariusz ankiety, zawierający 2ch roli w profilaktyce chorób oraz w leczeniu. Badania ankietowe wykonano w okresie od stycznia do kwietnia 2019 r. Grupę badawczą stanowiło 164 studentów Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu z kierunków: lekarskiego (n = 51), położnictwa I roku (n = 44), dietetyki II roku (n = 32) i dietetyki V roku (n = 37).
Nowak, Wioletta. Red.
Szalonka, Katarzyna. Red.
Niemczyk, Agata. Rec.
Wicki, Ludwik. Rec.
Majewska-Jurczyk, Barbara. Rec.
Światowy, Grażyna. Rec.
Dejnaka, Agnieszka. Rec.
Niezgoda, Agnieszka. Rec.
Mruk, Henryk. Rec.
oai:repozytorium.uni.wroc.pl:118597 ISBN: 978-83-66601-24-6 (druk) ISBN: 978-83-66601-25-3 (online)
The use of this material is allowed only with accordance of applicable rules of fair use or other exceptions provided by law, and any broader use requires the permission of the authorized entity
Korzystanie z tego materiału jest możliwe zgodnie z właściwymi przepisami o dozwolonym użytku lub innych wyjątkach przewidzianych w przepisach prawa, a korzystanie w szerszym zakresie wymaga uzyskania zgody uprawnionego
Making materials available on the basis of the agreement with the owner of the property copyrights
Udostępnianie na podstawie umowy z właścicielem majątkowych praw autorskich
Copyright by Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego
Apr 26, 2023
Dec 7, 2020
1 652
1662
https://repozytorium.uni.wroc.pl/publication/128144
Edition name | Date |
---|---|
Znajomość roli pro- i prebiotyków w profilaktyce zdrowia i leczeniu chorób w świetle badań | Apr 26, 2023 |