PLMET:

click here to follow the link

Title:

Stan bezpieczeństwa zdrowotnego pomieszczeń kuchennych w akademikach ; Stan bezpieczeństwa zdrowotnego pomieszczeń kuchennych w akademikach

Creator:

Lidtke Katarzyna, Pędlowski Michał, Piotrowska Magdalena, Guz- Regner Katarzyna ; Lidtke, Katarzyna., Pędlowski, Michał., Piotrowska, Magdalena., Guz-Regner, Katarzyna.,

Subject and Keywords:

agarowe pożywki selektywne i nieselektywne, stan sanitarny

Description:

Materiał z Wrocławskiej Konferencji Studentów Nauk Technicznych i Ścisłych "Puzzel 2015" ; Życie studenckie jest okazją do zawierania nowych i ciekawych znajomości, które w większości przypadkach mogą przerodzić się w przyjacielskie relacje na całe lata. Spotkania towarzyskie studentów odbywają się w różnych miejscach użyteczności publicznej, na ogół tam gdzie panuje przyjazna i odprężająca atmosfera. Takimi miejscami są również wspólne pomieszczenia w akademikach, m.in. kuchnie. Dziennie z kuchni może korzystać nawet kilkadziesiąt studentów w poczuciu pewności bezpieczeństwa sanitarnego takich miejsc. Bardzo często jednak pośpiech, brak świadomości oraz pobieżne sprzątanie mogą przyczynić się do nieodpowiedniego stanu sanitarnego pomieszczeń kuchennych, a co za tym idzie mogą być przyczyną zatruć pokarmowych. Resztki jedzenia, niedokładnie umyte powierzchnie, sprzęt i urządzenia kuchenne mogą być idealnym środowiskiem dla rozwoju mikroorganizmów.Celem niniejszego projektu badawczego była ocena mikrobiologiczna pomieszczeń kuchennych w godzinach popołudniowych, szczególnie blatów kuchennych i ściennych kafli w jednym z wybranych wrocławskich akademików.

Date:

2015

Resource Type:

plakat konferencyjny

Language:

pol