Obiekt

Obiekt planowany

Tytuł: Znaczenie żywności funkcjonalnej, nutraceutyków, w tym astaksantyny w żywieniu człowieka

PLMET:

kliknij tutaj, żeby przejść

Tytuł odmienny:

The significance of functional foods, nutraceuticals, including astaxanthin in human nutrition

Autor:

Lis, Kinga ; Kołoczek, Henryk

ORCID:

0000-0002-0108-079X ; 0000-0001-9766-8215

Abstrakt:

Żywienie odgrywa niezmiernie istotną rolę w zachowaniu prawidłowej kondycji ciała i zdrowia człowieka. Mimo to obecnie obserwuje się wiele złych nawyków żywieniowych, związanych z trybem pracy, nieustannym pośpiechem czy stresem. Wszystkie te czynniki przyczyniają się do występowania poważnych dietozależnych chorób cywilizacyjnych, wśród których najbardziej dotkliwe są: cukrzyca, choroby serca i układu krążenia czy nowotwory, stanowiące jedne z najczęstszych przyczyn zgonów w XXI w. Naprzeciw temu wychodzi jednak nieustanny rozwój zarówno w sektorze żywienia, jak i farmacji, a coraz większe znaczenie zaczynają odgrywać nutraceutyki i żywność funkcjonalna. Produkty te stoją na pograniczu farmaceutyków i produktów spożywczych, a ich rolą jest umożliwienie wykorzystania wartościowych związków bioaktywnych zawartych w pożywieniu. Jednym z najcenniejszych nutraceutyków jest astaksantyna, którą obecnie uznaje się za najsilniejszy spośród znanych przeciwutleniaczy. Jej nieporównywalnie wysoka aktywność antyoksydacyjna leży u podstaw szerokiego spektrum zastosowań, wśród których te najbardziej istotne dotyczą ludzkiego zdrowia. Właściwości prozdrowotne astaksantyny obejmują działanie przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe oraz przeciwnowotworowe. Astaksantyna odgrywa także niebagatelną rolę w leczeniu i profilaktyce cukrzycy (ze szczególnym uwzględnieniem cukrzycy typu 2), chorób neurodegeneracyjnych i układu krążenia. Zainteresowanie astaksantyną nieustannie rośnie, a nowe możliwości jej pozyskiwania i zastosowania są przedmiotem badań wielu naukowców. Coraz większa uwaga skierowana jest w stronę astaksantyny otrzymywanej z drożdży Phaffia rhodozyma, a na rynku obserwuje się pojawianie nowych produktów zawierających astaksantynę drożdżową. Rosnące zainteresowanie astaksantyną jest także widoczne na giełdach światowych. Niniejsza praca ma na celu przedstawienie astaksantyny w roli składnika żywności funkcjonalnej, a także zwrócenie uwagi czytelnika na jej ogromny potencjał aplikacyjny, umożliwiający walkę z chorobami dietozależnymi.

Miejsce wydania:

Wrocław

Wydawca:

E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego

Współtwórca:

Nowak, Wioletta. Red. ; Szalonka, Katarzyna. Red. ; Niemczyk, Agata. Rec. ; Wicki, Ludwik. Rec. ; Majewska-Jurczyk, Barbara. Rec. ; Światowy, Grażyna. Rec. ; Dejnaka, Agnieszka. Rec. ; Niezgoda, Agnieszka. Rec. ; Mruk, Henryk. Rec.

Data wydania:

2020

Typ zasobu:

e-książka

Identyfikator:

ISBN: 978-83-66601-24-6 (druk) ; ISBN: 978-83-66601-25-3 (online)

Język:

pol ; eng

Powiązanie:

(E-Monografie ; No. 170)

Prawa dostępu:

Regulamin korzystania z Biblioteki Cyfrowej Uniwersytetu Wrocławskiego

Licencja:

kliknij tutaj, żeby przejść

Właściciel praw:

© Copyright by Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego

Jest częścią:

kliknij tutaj, żeby przejść

Autor opisu:

WR U/PAdal

Kolekcje, do których przypisany jest obiekt:

Data ostatniej modyfikacji:

2020-11-20

Wszystkie dostępne wersje tego obiektu:

https://repozytorium.uni.wroc.pl/publication/128142

Wyświetl opis w formacie RDF:

RDF

Nazwa wydania Data

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji