Object

Title: The significance of functional foods, nutraceuticals, including astaxanthin in human nutrition ; Znaczenie żywności funkcjonalnej, nutraceutyków, w tym astaksantyny w żywieniu człowieka

PLMET:

click here to follow the link

Title:

The significance of functional foods, nutraceuticals, including astaxanthin in human nutrition  
Znaczenie żywności funkcjonalnej, nutraceutyków, w tym astaksantyny w żywieniu człowieka

Alternative title:

The significance of functional foods, nutraceuticals, including astaxanthin in human nutrition

Creator:

Lis, Kinga   Kołoczek, Henryk

ORCID:

0000-0002-0108-079X   0000-0001-9766-8215

Subject and Keywords:

nutraceuticals   functional foods   astaxanthin   diet-related diseases  
nutraceutyki   żywność funkcjonalna   astaksantyna   choroby dietozależne

Abstract:

Nutrition plays an extremely important role in maintaining proper body condition and human health. Nevertheless, many bad eating habits related to work mode, constant rush or stress are observed. These factors contribute to the serious civilization diet-related diseases, among which the most severe are: diabetes, cardiovascular disease or tumor. However, the problem is not only being countered by constant development in both the food and pharmaceutical sectors, but also nutraceuticals and functional foods. These products are on the borderline between pharmaceuticals and food products, and their role is to enable the use of valuable bioactive compounds contained in food. One of the most valuable nutraceutical is astaxanthin, which is now considered to be the strongest known antioxidant. Its incomparably high antioxidant activity underpins a wide range of applications, the most important of which concern human health. Astaxanthin’s health-promoting properties include anti-inflammatory, anti-aging and anticancer properties. Astaxanthin also plays a significant role in treatment and prevention of diabetes (with particular attention to type II diabetes), neurodegenerative and cardiovascular diseases. The interest in astaxanthin is constantly growing, and new possibilities of its acquisition and application are being researched by scientists. More and more attention is directed towards astaxanthin obtained from Phaffia rhodozyma yeast, and new products containing yeast astaxanthin are being introduced. Growing interest in astaxanthin is also visible on world markets. The aim of this work is to present astaxanthin as a functional food ingredient, and to draw the reader’s attention to its enormous application potential to fight against diet-related diseases.  
Żywienie odgrywa niezmiernie istotną rolę w zachowaniu prawidłowej kondycji ciała i zdrowia człowieka. Mimo to obecnie obserwuje się wiele złych nawyków żywieniowych, związanych z trybem pracy, nieustannym pośpiechem czy stresem. Wszystkie te czynniki przyczyniają się do występowania poważnych dietozależnych chorób cywilizacyjnych, wśród których najbardziej dotkliwe są: cukrzyca, choroby serca i układu krążenia czy nowotwory, stanowiące jedne z najczęstszych przyczyn zgonów w XXI w. Naprzeciw temu wychodzi jednak nieustanny rozwój zarówno w sektorze żywienia, jak i farmacji, a coraz większe znaczenie zaczynają odgrywać nutraceutyki i żywność funkcjonalna. Produkty te stoją na pograniczu farmaceutyków i produktów spożywczych, a ich rolą jest umożliwienie wykorzystania wartościowych związków bioaktywnych zawartych w pożywieniu. Jednym z najcenniejszych nutraceutyków jest astaksantyna, którą obecnie uznaje się za najsilniejszy spośród znanych przeciwutleniaczy. Jej nieporównywalnie wysoka aktywność antyoksydacyjna leży u podstaw szerokiego spektrum zastosowań, wśród których te najbardziej istotne dotyczą ludzkiego zdrowia. Właściwości prozdrowotne astaksantyny obejmują działanie przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe oraz przeciwnowotworowe. Astaksantyna odgrywa także niebagatelną rolę w leczeniu i profilaktyce cukrzycy (ze szczególnym uwzględnieniem cukrzycy typu 2), chorób neurodegeneracyjnych i układu krążenia. Zainteresowanie astaksantyną nieustannie rośnie, a nowe możliwości jej pozyskiwania i zastosowania są przedmiotem badań wielu naukowców. Coraz większa uwaga skierowana jest w stronę astaksantyny otrzymywanej z drożdży Phaffia rhodozyma, a na rynku obserwuje się pojawianie nowych produktów zawierających astaksantynę drożdżową. Rosnące zainteresowanie astaksantyną jest także widoczne na giełdach światowych. Niniejsza praca ma na celu przedstawienie astaksantyny w roli składnika żywności funkcjonalnej, a także zwrócenie uwagi czytelnika na jej ogromny potencjał aplikacyjny, umożliwiający walkę z chorobami dietozależnymi.

Place of publishing:

Wrocław

Publisher:

E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego

Contributor:

Nowak, Wioletta. Red.   Szalonka, Katarzyna. Red.   Niemczyk, Agata. Rec.   Wicki, Ludwik. Rec.   Majewska-Jurczyk, Barbara. Rec.   Światowy, Grażyna. Rec.   Dejnaka, Agnieszka. Rec.   Niezgoda, Agnieszka. Rec.   Mruk, Henryk. Rec.

Date issued:

2020

Detailed Type:

e-książka

Identifier:

oai:repozytorium.uni.wroc.pl:118595

DOI:

10.34616/23.20.113

Language:

pol   eng

Relation:

(E-Monografie ; No. 170)

Is part of:

click here to follow the link

Rights holder:

Copyright by Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego

Autor opisu:

WR U/PAdal

Object collections:

Last modified:

Jun 15, 2021

In our library since:

Dec 7, 2020

Number of object content hits:

322

Number of object content views in PDF format

322

All available object's versions:

https://repozytorium.uni.wroc.pl/publication/128142

Show description in RDF format:

RDF

Show description in OAI-PMH format:

OAI-PMH (DC)

OAI-PMH (METS)

Objects

Similar

This page uses 'cookies'. More information