Obiekt

Tytuł: The impact of nutrition and food on health in the light of research ; Wpływ żywienia i żywności na stan zdrowia w świetle badań

PLMET:

kliknij tutaj, żeby przejść

Tytuł:

The impact of nutrition and food on health in the light of research  
Wpływ żywienia i żywności na stan zdrowia w świetle badań

Tytuł odmienny:

The impact of nutrition and food on health in the light of research

Autor:

Gardocka-Jałowiec, Anna   Stańczyk, Piotr   Szalonka, Katarzyna

ORCID:

0000-0003-3281-1513   0000-0003-0124-2936   0000-0001-7290-6408

Temat i słowa kluczowe:

health   nutrition   food   overweigh   physical activity   questionnaire survey  
zdrowie   żywienie   żywność   nadwaga   aktywność fizyczna   badanie ankietowe

Abstrakt:

Research on nutrition and food, its impact on health, is one of the most important trends in the revival sciences, but also in social sciences. In the 21st century, ensuring food security and thus good human health is one of the main conditions for social and economic development. The proposed considerations serve to signal problems in the area of health behaviours with particular emphasis on the impact of nutrition on the well-being and state of health of people, on the basis of own research conducted in March and April 2020 on a sample of 428 respondents – Polish citizens aged 15 and over. The analysis established that with the age of the respondents the percentage of overweight people increases and with good health condition decreases. Among the reasons for these regularities were: aging process and slowing down of metabolism, abnormal eating habits (irregular meals, limited consumption of fruit and vegetables).  
Badania dotyczące żywienia i żywności, ich wpływu na stan zdrowia są jednymi z najistotniejszych trendów nie tylko w naukach o żywieniu, ale i w naukach społecznych. W dobie XXI w. zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego, a tym samym właściwego stanu zdrowia ludzi, stanowi jeden z głównych warunków rozwoju społeczno-gospodarczego. Proponowane rozważania służą zasygnalizowaniu problemów w zakresie zachowań zdrowotnych ze szczególnym podkreśleniem wpływu żywienia na samopoczucie i stan zdrowia ludzi, na podstawie badań własnych przeprowadzonych w marcu i kwietniu 2020 r. na próbie 428 respondentów – mieszkańców Polski w wieku od 15. roku życia. W toku analiz ustalono, że wraz z wiekiem respondentów odsetek osób z nadwagą rośnie, zaś z dobrym stanem zdrowia maleje. Wśród przyczyn powyższych prawidłowości wskazano na: proces starzenia i spowolnienie metabolizmu, nieprawidłowe nawyki żywieniowe (nieregularne spożywanieposiłków, ograniczona konsumpcja warzyw i owoców).

Miejsce wydania:

Wrocław

Wydawca:

E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego

Współtwórca:

Nowak, Wioletta. Red.   Szalonka, Katarzyna. Red.   Niemczyk, Agata. Rec.   Wicki, Ludwik. Rec.   Majewska-Jurczyk, Barbara. Rec.   Światowy, Grażyna. Rec.   Dejnaka, Agnieszka. Rec.   Niezgoda, Agnieszka. Rec.   Mruk, Henryk. Rec.

Data wydania:

2020

Szczegółowy typ zasobu:

e-książka

Identyfikator:

oai:repozytorium.uni.wroc.pl:118594

DOI:

10.34616/23.20.112

Język:

pol   eng

Powiązanie:

(E-Monografie ; No. 170)

Jest częścią:

kliknij tutaj, żeby przejść

Właściciel praw:

Copyright by Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego

Autor opisu:

WR U/PAdal

Kolekcje, do których przypisany jest obiekt:

Data ostatniej modyfikacji:

2021-06-15

Data dodania obiektu:

2020-12-07

Liczba wyświetleń treści obiektu:

821

Liczba wyświetleń treści obiektu w formacie PDF

821

Wszystkie dostępne wersje tego obiektu:

https://repozytorium.uni.wroc.pl/publication/128139

Wyświetl opis w formacie RDF:

RDF

Wyświetl opis w formacie OAI-PMH:

OAI-PMH (DC)

OAI-PMH (METS)

Obiekty

Podobne

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji