TY - GEN A1 - Lidtke, Katarzyna A1 - Pędlowski, Michał A1 - Piotrowska, Magdalena A1 - Guz-Regner, Katarzyna N2 - Życie studenckie jest okazją do zawierania nowych i ciekawych znajomości, które w większości przypadkach mogą przerodzić się w przyjacielskie relacje na całe lata. Spotkania towarzyskie studentów odbywają się w różnych miejscach użyteczności publicznej, na ogół tam gdzie panuje przyjazna i odprężająca atmosfera. Takimi miejscami są również wspólne pomieszczenia w akademikach, m.in. kuchnie. Dziennie z kuchni może korzystać nawet kilkadziesiąt studentów w poczuciu pewności bezpieczeństwa sanitarnego takich miejsc. Bardzo często jednak pośpiech, brak świadomości oraz pobieżne sprzątanie mogą przyczynić się do nieodpowiedniego stanu sanitarnego pomieszczeń kuchennych, a co za tym idzie mogą być przyczyną zatruć pokarmowych. Resztki jedzenia, niedokładnie umyte powierzchnie, sprzęt i urządzenia kuchenne mogą być idealnym środowiskiem dla rozwoju mikroorganizmów.Celem niniejszego projektu badawczego była ocena mikrobiologiczna pomieszczeń kuchennych w godzinach popołudniowych, szczególnie blatów kuchennych i ściennych kafli w jednym z wybranych wrocławskich akademików. L2 - http://repozytorium.uni.wroc.pl/Content/64461 KW - agarowe pożywki selektywne KW - agarowe pożywki nieselektywne KW - stan sanitarny T1 - Stan bezpieczeństwa zdrowotnego pomieszczeń kuchennych w akademikach UR - http://repozytorium.uni.wroc.pl/dlibra/publication/edition/64461 ER -