Dochody własne a prywatne wydatki na zdrowie gospodarstw domowych w krajach Unii Europejskiej - Banaszczak-Soroka, Urszula (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
W ramach funkcjonowania gospodarstwa domowego jedną z pojawiających się istotnych potrzeb jest ochrona zdrowia. Stan zdrowia zależy od bardzo wielu czynników wskazywanych w tzw. „tęczy czynników zdrowia”. Jednym z elementów, który ma wpływ na zdrowie, są wydatki prywatne na ten cel (wydatki na: artykuły medyczno-farmaceutyczne, urządzenia i sprzęt medyczny, usługi ambulatoryjne i medycyny niekonwencjonalnej oraz usługi szpitalne i sanatoryjne). To, ile może gospodarstwo domowe skierować na te potrzeby, zależy między innymi od wysokości dochodów własnych. Celem artykułu jest zbadanie korelacji pomiędzy tymi dwoma wielkościami w latach 2004-2017. Badaniem objęto gospodarstwa domowe z 26 krajów UE
Keywords: dochody własne; gospodarstwo domowe; wydatki na zdrowie