Udział Polski w europejskich policyjnych inicjatywach kontrterrorystycznych i antyterrorystycznych - Szumski, Adrian (Instytut Studiów Międzynarodowych Uniwersytetu Wrocławskiego, 2017)
Terroryzm należy do najpoważniejszych problemów, przed którymi stoją obecnie państwa UE. Ranga oraz charakter tego zagrożenia sprawiają, że jednostronne wysiłki państw w celu zapobiegania i zwalczania terroryzmu często nie są wystarczające i wymagają możliwie jak najszerszej i jak najwszechstronniejszej współpracy międzynarodowej w tym zakresie. W ramach UE Polska obecnie zaangażowana jest w kilka zasadniczych inicjatyw o charakterze antyterrorystycznym i kontrterrorystycznym. Obejmują one dwie zasadnicze grupy zagadnień: po pierwsze współpracę w zakresie fizycznego zwalczania aktów terroryzmu, po drugie zaś, współdziałanie mające na celu gromadzenie i wymianę informacji kryminalnych. Udział w tego rodzaju projektach wzmacnia zarówno bezpieczeństwo narodowe RP, jak też przyczynia się do poprawy bezpieczeństwa w szerszym wymiarze europejskim.
Keywords: antyterroryzm; ATLAS; Europol; kontrterroryzm; PWGT; UE; WPT