Zaborcze kodyfikacje prawa karnego materialnego w Polsce w okresie przejściowym w latach 1918-1932 - Koredczuk, Józef (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Obowiązywanie w Polsce po odzyskaniu niepodległości przez czternaście lat zaborczych kodeksów karnych niosło za sobą w praktyce różne problemy z nich wynikające. By można było je stosować należało, po pierwsze – dokonać ich urzędowych przekładów na język polski, po drugie – dokonać ich nowelizacji, dostosowując do warunków panujących w Polsce. Największe problemy z tym związane dotyczyły rosyjskiego kodeksu karnego z 1903 r., odnośnie do którego początkowo miano koncepcję, by rozciągnąć jego moc obowiązującą na terytorium całego Państwa Polskiego. Mimo odrzucenia tej koncepcji i nacisków, by jak najszybciej uchwalić polski kodeks karny, zaborcze kodyfikacje karne na ziemiach polskich obowiązywały 14 lat (a kodeks karny polski z 1932 r. tylko siedem), co świadczy o tym, że odegrały one istotną rolę w pierwszych latach po odzyskaniu przez Polskę niepodległości. Wywarły one bowiem duży wpływ na kształtowanie się systemu polskiego prawa karnego w tym okresie oraz były jedną z podstaw wykorzystywanych w trakcie prac nad kodeksem karnym z 1932 r.
Keywords: kodeks karny; Austria; kodeks karny rosyjski z 1903 r.; Komisja Kodyfikacyjna Rzeczypospolitej Polskiej 1919-1939; urzędowy przekład kodeksu rosyjskieg; zaborcze kodyfikacje karne