Społeczne konteksty komunikacji zapośredniczonej przez media - Maj, Beata (Instytut Pedagogiki Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Multimedia stały się ważną przestrzenią życia oraz realizacji wielu społecznych potrzeb. Potwierdzają to wyniki badań własnych, zrealizowanych w 2017 r. wśród studentów Uniwersytetu Wrocławskiego (skonfrontowane z wynikami sprzed dwóch lat). Młodzież akademicka coraz powszechniej korzysta z multimediów posiadających dostęp do Sieci. Jest to użytkowanie codzienne, często wielogodzinne. Za ich pośrednictwem realizują cele: edukacyjne, informacyjne, towarzysko-zabawowe i komunikacyjne. Środowisko sieciowe zastępuje bezpośredni kontakt społeczny oraz wypiera z użycia media tradycyjne. Internetowe aplikacje i komunikatory przyspieszają i upraszczają procesy komunikowania się, oferują swoiste poczucie bezpieczeństwa oraz odczucie bycia kimś niepowtarzalnymi wyjątkowym.
Keywords: komunikacja zapośredniczona przez media; media elektroniczne; młodzież akademicka; multimedia