Finansowanie pomocy postpenitencjarnej W latach 2012–2018 - Gumółka, Katarzyna (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Przedmiotem rozważań zawartych w artykule pod tytułem: „Finansowanie pomocy postpenitencjarnej”, są zagadnienia związane z uzyskiwaniem pomocy przez osoby zwalniane z zakładów karnych oraz aresztów śledczych z Funduszu Pomocy Pokrzywdzonym oraz Pomocy Postpenitencjarnej (dalej: Fundusz), a także wpływu zatrudnienia skazanych na przychody ww. Funduszu. W pierwszym fragmencie artykułu została przedstawiona ogólna charakterystyka Funduszu, w tym jego założenia, czas oraz sposób wprowadzenia go do porządku prawnego. W dalszej części artykułu zostało rozwinięte pochodzenie środków przeznaczonych na finansowanie opieki postpenitencjarnej, podział środków pomiędzy poszczególne instytucje, jakie instytucje udzielają pomocy postpenitencjarnej oraz w jaki sposób uzyskują finansowanie. Wskazano główne źródło przychodów oraz zmiany , które nastąpiły w trakcie istnienia Funduszu. Ostatni etap dociekań stanowi przedstawienie wpływu zatrudnienia skazanych na Fundusz, jako głównego źródła przychodów. Rozwinięto zagadnienie dotyczącego zatrudnienia skazanych oraz poddano analizie program „Praca dla Więźniów”, ponadto w sposób skrótowy opisując podstawy jego funkcjonowania.
Keywords: pomoc postpenitencjarna; zwalnianie z zakładów karnych; zatrudnienie skazanych; dochody funduszu