Posiadanie przez radnego rady gminy udziałów lub akcji w spółce z udziałem gminnych osób prawnych w świetle art. 24 f ust. 5 ustawy o samorządzie gminnym - Cilak, Małgorzata (Uniwersytet Wrocławski. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii, 2018)
Przedmiotem opracowania jest analiza treści art. 24 f ust. 5 ustawy o samorządzie gminnym, przewidującego ograniczenie posiadania udziałów lub akcji spółek z udziałem gminnych osób prawnych przez radnego rady gminy. Badaniu poddano również skutki tego przepisu dla pozycji radnego jako wspólnika lub akcjonariusza spółki, do której przepis ten ma zastosowanie, a także ewentualny wpływ posiadania pakietu udziałów lub akcji spółek z udziałem gminnych osób prawnych na wykonywanie mandatu radnego
Keywords: spółka z udziałem gminnych osób prawnych; radny; rada gminy