Środki ochrony prawnej w zamówieniach publicznych a konstytucyjna zasada prawa do sądu - Kuderczak, Przemysław (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Zamówienia publiczne to dziedzina obrotu gospodarczego, w której szeroko pojęty sektor publiczny wydatkując środki publiczne dokonuje zakupów towarów i usług wg ściśle określonych zasad i norm prawnych. Czy jednak konstruując przepisy dotyczące zamówień publicznych ustawodawca zabezpieczył konstytucyjną zasadę dostępu do wymiaru sprawiedliwości?
Keywords: konstytucja; prawo do sądu; zamówienia publiczne; obrót gospodarczy