Problem członkostwa Tureckiej Republiki Cypru Północnego w Unii Europejskiej - Kolarz, Stefania (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Pomimo toczącego się sporu wokół utworzenia Tureckiej Republiki Cypru Północnego, Cypr przystąpił do Wspólnoty Europejskiej w 2004 r. TRCP została uznana jedynie przez Turcję, która w przeciwieństwie do UE utrzymuje, że północ wyspy, wobec braku efektywnej kontroli Republiki Cypryjskiej, nie należy do Unii. Jaki jest zatem status prawny TRCP w Unii oraz jaki był wpływ przystąpienia do UE na rozwiązanie sporu?
Keywords: państwo de facto; TRCP; Apostolides; Rozporządzenie ws. Zielonej Linii