Prawo a moralność w angloamerykańskiej filozofii prawa - Bojek-Pohl, Ernest (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Wyraziste zainteresowanie wzrasta wobec angloamerykańskiej myśli prawniczej. Zasadniczo, ten problem jest bardzo rozległy. Common Law jest jednym z najbardziej spektakularnych zjawisk w różnorodności, która kontroluje i kreuje władzę polityczną i status. Brzmi to jak polityczny truizm, dodaje jednak nieco istotnej wizji uzasadnieniu w dziedzinie kształtowanego opisu. Łączy się to z faktem, który został rozwinięty na pograniczu wiedzy o moralności i o prawie. W związku z tym wzrasta zwłaszcza szczególne zainteresowanie, przy jasnej różnorodności, oraz ważny stan interdyscyplinarnego wyrazu.
Keywords: prawo i moralność; separacja prawa i moralności; amerykańska filozofia prawa