Sposób wyrażenia utworu architektonicznego jako element prawnego wyodrębnienia tego rodzaju utworów - Jezioro, Julian (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Autor poświęca Doktorom J. Kremisowi i J. Strzebinczykowi opracowanie dotyczące problematyki prawnej rozumienia pojęcia sposobu wyrażenia utworów architektonicznych na tle współcześnie występujących zjawisk polegających na upowszechnieniu się środków wyrazu typowych dla architektury w działalności twórczej innych sztuk wizualnych. Efektem tego zjawiska jest swoiste zacieranie się różnic wyrazu, tradycyjnie przeciwstawianych sobie rodzajów utworów w dziedzinie twórczości operującej wizualnymi środkami wyrazu. Wskazuje na zasadność konstruowania pojęcia prawnego utworu architektonicznego z uwzględnieniem przede wszystkim funkcji prawnej takiego zabiegu. W szczególności dochodzi do wniosku o konieczności uwzględniania w tej definicji – „użytkowego” charakteru utworów architektonicznych, a więc występowania cech innych niż te, którymi definiuje się „architektoniczność” na gruncie estetyki i historii sztuki. Podejmuje też próbę uzasadnienia prawnego dla oceny, iż powstanie utrwalenia w postaci konkretnego obiektu nie jest warunkiem powstania ochrony prawnej utworów architektonicznych, choć może wpływać na jej „intensywność” w odniesieniu do takich niezrealizowanych przedmiotów. Tłem dla tych rozważań prawnych jest prezentacja wybranych poglądów architektów i historyków sztuki.
Keywords: prawo autorskie; utrwalenie utworu; utwór architektoniczny; utwory użytkowe