Metodologia socjologiczna, psychologiczna i ekonomiczna analiza prawa jako heurystyczne metody badania i oceny nieskuteczności prawa w tym w szczególności alternatywnych sposobów rozwiązywania sporów - Bechcicki, Sebastian (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
W artykule rozważana jest konieczność posługiwania się w procesie analizowania prawa wielością metod, z zastosowaniem tzw. paradygmatu holistycznego. Z wielu możliwych perspektyw na potrzeby artykułu wybrano trzy metody, zdaniem autora najbardziej użyteczne dla analizy zagadnienia nieskuteczności prawa. Należą do nich: ekonomiczna analiza prawa, metody analizy stosowane w psychologii poznawczej i spajająca je metoda socjologiczną. Niniejszy tekst to prolegomena do szczegółowego badania nieskuteczności instrumentów postępowania cywilnego, w tym w szczególności alternatywnych sposobów rozwiązywania sporów.
Keywords: metodologia; prakseologia; socjologia prawa; psychologia prawa; ekonomiczna analiza prawa; skuteczność prawa; alternatywne sposoby rozwiązywania sporów