The republican information campaign “The Childhood without Cruelty and Violence” during the period from November 1 to November 19, 2015 - Achmetova, Laila (Zakład Historii Edukacji Instytutu Pedagogiki Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Opis problemu: Rozwój złożonych działań mających na celu przeciwdziałanie przemocy w rodzinie w Kazachstanie. Cel projektu: zwrócenie uwagi na problem okrucieństwa i pogardliwego traktowania dzieci i wytworzenie w społeczeństwie przekonania że przemoc wobec dzieci jest niedopuszczalna i że życie i dobrostan każdej jednostki, bez względu na wiek, poziom rozwoju i status społeczny są wysoce istotne i cenne, a szacunek dla nich powinny być priorytetem zawsze i wszędzie.
Keywords: dzieci; Kazachstan; przemoc w rodzinie; kampania informacyjna