Cywilizacja administracji publicznej. Księga jubileuszowa z okazji 80-lecia urodzin prof. nadzw. UWr dra hab. Jana Jeżewskiego - Korczak, Jerzy; Szreniawski, Jan (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego)
Monografia stanowiąca zbiór 42 artykułów ofiarowanych do księgi jubileuszowej jest próbą ustalenia dynamiki i skutków procesu przenikania do administracji publicznej nowych zjawisk prawnych i społecznych. Prowadzone w niej rozważania formułowane są w płaszczyźnie badawczej nauki prawa administracyjnego, nauki administracji i polityki administracyjnej jako kluczowych dziedzin klasycznej trójcy nauk administracyjnych. Autorzy poszczególnych opracowań interpretują tytułową cywilizację administracji publicznej bądź jako klasyczne już zagadnienie badawcze wpływu na działania administracji instytucji prawa administracyjnego, bądź jako wywierania przez administrację wpływu na życie publiczne i jednostkowe i tym samym wykształcenia swoistej „cywilizacji administracyjnej” i wreszcie jako swoistego nurtu kultury administracyjnej, czyli bardziej humanitarnego (cywilizowanego) traktowania administrowanych przez administrujących.
Keywords: administracja publiczna; prawo administracyjne; prawo cywilne; formy działania administracji; postępowania administracyjne; nauka administracji; polityka administracyjna; kultura administracyjna