Szkoła publiczna jako zdecentralizowany podmiot administracji publicznej. Studium administracyjnoprawne - Raszewska-Skałecka, Renata (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Szkoła publiczna jako podmiot administracji publicznej to jedna z najważniejszych jednostek organizacyjnych administracji publicznej, nieustannie ewoluująca i wewnętrznie zróżnicowana. Jej powszechność i obecność w strukturach administracji publicznej jest celem ustalenia konstrukcji prawnej szkoły publicznej jako zdecentralizowanego podmiotu administracji publicznej świadczącego usługi oświatowe. Ewolucja szkoły jako podstawowej instytucji administracji publicznej świadczącej usługi oświatowe na gruncie regulacji prawnych i przeobrażeń ustrojowych szkolnictwa, przyczynia się do nowego spojrzenia na współczesne uwarunkowania funkcjonowania szkolnictwa w państwie. Szkoła publiczna jako zakład administracyjny mieści się w kategorii zdecentralizowanych podmiotów pełniących funkcje z zakresu administracji publicznej. Służy ona wykonywaniu zadań publicznych w dziedzinie oświaty. Oświata to zadanie publiczne i społeczne dobro wspólne. Administracja świadcząca w sferze oświaty, wskazuje na wielość i zróżnicowanie zadań oświatowych oraz różnorodność podmiotów administrujących w wykonywaniu zadań oświatowych w systemie oświaty. Decentralizacja zarządzania strukturami państwa i decentralizacja oświaty samorządowej powoduje odpowiedzialność państwa i samorządu terytorialnego w zakresie sposobu wykonywanych zadań oświatowych i jakości świadczonych usług edukacyjnych. W samorządowym modelu oświaty, jednostka samorządu terytorialnego jako podstawowy podmiot zdecentralizowany w obrębie struktur w państwie na mocy prawa oświatowego nie musi się cechować samodzielnym wykonawstwem zadań oświatowych, może przekazać prowadzenie szkoły publicznej osobie prawnej niebędącej jednostką samorządu terytorialnego lub osobie fizycznej jako przykład prywatyzacji szkół publicznych.
Keywords: administracja publiczna; samorząd terytorialny; zadanie publiczne; oświata; szkoła publiczna; zakład administracyjny; prawo zakładowe; podmioty publiczne; podmioty niepubliczne; decentralizacja oświaty; oświata samorządowa; usługi edukacyjne