Dom rodzinny w doświadczeniu (auto)biograficznym - Ładyżyński, Andrzej; Piotrowska, Maja; Kasprzak, Magdalena (Instytut Pedagogiki Uniwersytetu Wrocławskiego, 2017)
Doświadczenia domu rodzinnego należą do pierwotnych i fundamentalnych dla całego życia jednostki. Pozostają w człowieku na zawsze. To, co przeżywa się w domu rodzinnym, naznacza człowieka, nobilituje go rodzinnie oraz – niekiedy – stygmatyzuje. Ta niezwykła „instytucja” - używając określania socjologa Andrzeja Sicińskiego – współtworzona jest przez trzy aspekty. To w pierwszym rzędzie miejsce znaczące i materia wyznaczona w przestrzeni: mieszkania, wyposażenia oraz najbliższego otoczenia. Dom rodzinny to także zespół domowników, jedyna w swoim rodzaju zbiorowość społeczna z ich aktywnością, funkcjami, rolami, stylami życia oraz relacjami. Dom to w końcu wartość zaspokajająca potrzeby materialne, społeczne oraz symboliczne. Jest ściśle spleciony z życiem jednostki, z biografią każdego człowieka. I właśnie te biografie na kanwie domu rodzinnego pragniemy uczynić przedmiotem prezentowanego tomu. A wskazane powyżej obszary, jako ogólne jego ramy ukazujące wielość nowych ujęć, spojrzeń oraz podejść do eksploracji domu rodzinnego, w różnych aspektach podejmują w swoich tekstach Autorzy.
Keywords: autobiografie; dom; rodzina; biografia