Studium ekonomiczne polskiego systemu emerytalnego - Mikołajek, Martyna (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Jednym z fundamentalnych zadań systemu emerytalnego jest niewątpliwie ochrona ubezpieczonych przed niedostatkiem w okresie osiągnięcia wieku poprodukcyjnego. Zagwarantowanie tego celu wiąże się z utrzymaniem stabilnego systemu, który jest w stanie wypłacić świadczenia beneficjentom do końca trwania ich życia. Jako że system emerytalny jest w silny sposób uzależniony od sytuacji demograficznej oraz ekonomicznej w danym kraju, ważne jest, aby polityka w tej kwestii prowadzona była w sposób rozważny. Celem artykułu jest próba opisania oraz analizy polskiego systemu emerytalnego wraz z reformami zaimplementowanymi w czasie ostatnich dwóch dekad. Celem cząstkowym autora jest także przedstawienie ogólnych definicji związanych z pojęciem systemu emerytalnego oraz istoty działania zabezpieczenia emerytalnego.
Keywords: ZUS; system emerytalny; ubezpieczenia społeczne; otwarte fundusze emerytalne; Fundusz Ubezpieczeń Społecznych; demografia