Ocena sytuacji ekonomiczno-finansowej kluczowych podmiotów leczniczych województwa dolnośląskiego za lata 2012–2016 - Łagowski, Paweł (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Celem artykułu jest analiza i ocena sytuacji ekonomiczno-finansowej podmiotów leczniczych, dla których podmiotem tworzącym lub właścicielem jest Samorząd Województwa Dolnośląskiego. Jednostki te odgrywają kluczową rolę w ramach wojewódzkiego systemu ochrony zdrowia, dlatego wiwisekcja ich sytuacji finansowej jest istotną kwestią, także z punktu widzenia pacjentów. W analizie wykorzystano wskaźniki z grupy oceny zyskowności, płynności, efektywności oraz zadłużenia, na podstawie których tworzony jest raport o sytuacji ekonomiczno-finansowej samodzielnych publicznych zakładów opieki zdrowotnej. Zaobserwowane w badanych podmiotach tendencje powinny stać się przedmiotem zainteresowania z jednej strony kadry zarządzającej, a z drugiej nadzoru właścicielskiego.
Keywords: ochrona zdrowia; analiza finansowa; podmioty lecznicze