Ochrona danych osobowych w rachunkowości - Durbajło-Mrowiec, Małgorzata (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Od 25 maja 2018 roku kraje członkowskie Unii Europejskiej zostały zobowiązane rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) do ujednolicenia standardów ochrony danych osobowych. Rachunkowość prowadzona przez komórki wewnętrzne podmiotu lub przez biura rachunkowe również musi zostać dostosowana do nowych wymagań. Więcej wymagań muszą spełnić biura rachunkowe niż działy rachunkowości będące komórkami wewnętrznymi podmiotów-administratorów danych osobowych. Biura rachunkowe są zobowiązane realizować wszystkie obowiązki ciążące na administratorze danych i podmiocie przetwarzającym. Wewnętrzne działy rachunkowości zwykle będą zobowiązane do udziału w realizacji niektórych obowiązków ciążących na całym podmiocie, w swoim zakresie działania, np. sporządzania umów powierzenia, zarządzania czynnościami przetwarzania danych osobowych, przygotowania zgłoszeń naruszenia danych, udziału o ocenie skutków dla ochrony danych. Działy rachunkowości nie będą przekazywały klauzul informacyjnych osobom, których dane będzie przetwarzał administrator danych.
Keywords: rachunkowość; ochrona danych osobowych; biura rachunkowe