Sprekaryzowane zatrudnienie i wolontariat przy festiwalach w kontekście spektakularyzacji miejskiej kultury – analiza socjologiczna - Pilch, Szymon (Instytut Socjologii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Pojęcie prekaryzacji zatrudnienia w kontekście zmiany modelu gospodarki miejskiej jest obecnie rozlegle i żywo dyskutowane w kręgach akademickich, ale i poza nimi. Autor stara się dowieść, że transformacja modelu gospodarki implikuje zmiany w wymiarze ekonomii kultury w przestrzeni polskich miast. Skutkiem takiej zmiany jest zjawisko spektakularyzacji festiwali w tkance miejskiej. Celem artykułu jest analiza relacji łączących doświadczenia pracy sprekaryzowanej oraz wolontariackiej (w kontekście produkcji miejskich festiwali kulturalnych) z usytuowaniem w strukturze społecznej pracowników i wolontariuszy z sektora miejskiej kultury. Na podstawie danych zastanych (zebranych w przestrzeni różnych polskich miastach) dotyczących wymiaru mikrospołecznego doświadczeń pracy oraz mezostrukturalnego usytuowania aktorów w sektorze, autor ukazuje empiryczne tło teoretycznych rozważań nad zagadnieniem prekaryzacji pracy etatowej i warunków wolontariatu. Pokazano prekaryjne zabarwienie zatrudnienia etatowego oraz ideologiczne – pracy wolontariackiej. Z jednej strony pracownicy doświadczają ciągłej niepewności zarobków i lęku przed utratą stałego zatrudnienia, a z drugiej strony wolontariusze – przeświadczenia o bliskim wertykalnym awansie w ich karierze zawodowej, co prowadzi do zjawiska normalizacji niestabilności zatrudnienia przez prekariuszy oraz do wiary wolontariuszy w ich korzystne położenie na rynku pracy.
Keywords: przestrzeń miejska; spektakularyzacja; ekonomia kultury; prekaryzacja