Ubiór i tożsamość. O znaczeniu odzieży dla bohaterów transpłciowych - Kujawska-Kot, Anna (Instytut Socjologii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Autorka artykułu podejmuje zagadnienie znaczenia ubrań dla osób transpłciowych (koncentrując się na osobach transseksualnych) w trakcie procesu tranzycji i po korekcie płci. Przedmiotem badań są opisy doświadczeń transkobiet i transmężczyzny zawarte w egodokumentach. Do badań tekstów transseksualnych autorów zastosowano teorię autobiografii Janet Verner Gunn, dla której kluczowe są kategorie życia i synekdochy. Analizie i interpretacji poddano emocje wyrażane za pomocą ubrań pozwalających na uzewnętrznienie płci psychicznej. Zwrócono uwagę na odzież noszoną na co dzień, która informuje o tym, jak bohaterowie relacji autobiograficznych radzą sobie z przeglądaniem się w społecznym lustrze: od nieśmiałości objawiającej się poprzez androgyniczny strój przez jego krzykliwość (wynikającą z opresyjnej normatywizacji) aż po odnalezienie sposobu wyrażania siebie. Codzienna garderoba jest dla bohaterów transseksualnych ważnym elementem uzewnętrznienia tożsamości zgodnej z odczuwaną płcią.
Keywords: palimpsestowość stroju; egodokumenty; funkcje ubioru; tożsamość płciowa; osoby transseksualne