Czy jesteśmy gotowi na stosowanie RODO? Wybrane zagadnienia z zakresu funkcjonowania administracji publicznej - Jabłoński, Mariusz; Sakowska-Baryła, Marlena; Wygoda, Krzysztof (Wydawnictwo eBooki.com.pl, 2018)
Monografia stanowi element dyskusji nad problematyką stosowania GDPR przez organy lub podmioty publiczne a ściśle w sferze administracji publicznej. Z uwagi na rozległość tematyki skupia się ona na kilku kluczowych problemach i zagadnieniach. Pierwszy obejmuje dopasowanie definicji administratora danych osobowych do specyfiki działania administracji publicznej. Szczególnie istotna wydaje się tu być pierwotna zdolność do realizacji wszystkich obowiązków przez administratora. Drugim jest dostosowanie przesłanek legalizujących procesy przetwarzania danych do warunków działania administracji. Trzeci problem to rzeczywisty zakres realizacji obowiązków administratora w tym jego relacje z inspektorem ochrony danych. Czwartym zagadnieniem są warunki implikujące konieczność powierzenia przetwarzania danych osobowych oraz zasady prawidłowej realizacji tego procesu. Ostatnie zagadnienie obejmuje wdrożenie procedur informacyjnych i komunikacyjnych, które wymaga rozwiązania wielu złożonych problemów m.in. identyfikacji wniosku i tożsamości występującego (podmiotu danych), zachowania odpowiednich terminów oraz umiejętnego rozwiązania kwestii opłat.
Keywords: dane osobowe; RODO; zasady przetwarzania; administrator danych; obowiązki administratora; podmiot przetwarzający; inspektor ochrony danych; uprawnienia informacyjne; ocena skutków dla ochrony danych; kary finansowe; organ lub podmiot publiczny; administracja publiczna