Środki prawne ochrony danych osobowych - Błażewski, Maciej; Behr, Jolanta (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Rozwój gospodarczy i technologiczny wpłynie na sferę prywatną osób fizycznych, w szczególności w zakresie dotyczącym przetwarzania ich danych osobowych. Przepisy prawa wprowadzają złożone narzędzia ochrony danych osobowych, w tym środki ochrony danych osobowych. Podmiotem tej ochrony jest osoba fizyczna, której dane dotyczą. Ochrona częściowo wymaga inicjatywy tej osoby, a częściowo jest inicjowana przez inne podmioty.
Keywords: ochrona danych osobowych; przetwarzanie danych osobowych; środki prawne; RODO; reforma danych osobowych