Kwestia politycznych nominacji sędziów do Sądu Najwyższego Stanów Zjednoczonych w poglądach Antonina G. Scalii – In memoriam - Tomza, Anna (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Zmarły w 2016 r. sędzia Sądu Najwyższego Antonin G. Scalia uznawany jest za jednego z najsłynniejszych sędziów w historii amerykańskiego sądownictwa. Starając się przybliżyć jego osobę, Autorka analizuje stanowisko sędziego w kwestii politycznych nominacji sędziów Sądu Najwyższego. Artykuł broni tezy, iż konserwatywna postawa sędziego Scalii podążająca za poglądami Ojców Założycieli wyrażała poparcie dla polityzacji trzeciej władzy, a w praktyce realizowana była przez jego oryginalistyczną strategię orzekania.
Keywords: sędzia Antonin Scalia; nominacje sędziów Sądu Najwyższego USA; demokracja konstytucyjna; oryginalizm