politicon I. Jaki konstytucjonalizm? Refleksje nad „New Democracies in Crisis?” Paula Blokkera - Stambulski, Michał; Muszyński, Karol; Zomerski, Wojciech; Wróbel, Marcin; Czarnota, Adam; Blokker, Paul (Centrum Edukacji Prawniczej i Teorii Społecznej (CLEST), 2018)
Prezentujemy Państwu pierwszy numer zinu „politicon. rządy prawa – konstytucjonalizm – sfera publiczna”. Zawiera on teksty powstałe na kanwie lektury książki Paula Blokkera „New Democracies in Crisis? A Comparative Constitutional Study of the Czech Republic, Hungary, Poland, Romania and Slovakia”. Wydana w 2014 r. książka antycypowała nieuchronne zderzenie pomiędzy prawniczym i politycznym konstytucjonalizmem. Postępująca alienacja prawniczego konstytucjonalizmu i postrzeganie konstytucji jedynie jako aktu prawnego (a nie politycznego) w Europie Środkowo-Wschodniej utrudniają jej społeczne zakorzenienie. Otwiera to pole do politycznego zakwestionowania reguł konstytucyjnych. Wyparta z konstytucji polityka powraca ze zdwojoną siłą. Z perspektywy 2018 roku diagnoza ta tylko zyskuje na aktualności.
Keywords: rządy prawa; konstytucjonalizm; demokracja; Paul Blokker