Ubezpieczenie zdrowotne dziecka - Gniewosz, Dorota; Doroszkiewicz, Janina (Zakład Historii Edukacji Instytutu Pedagogiki Uniwersytetu Wrocławskiego, 2017)
Artykuł poświęcony jest ubezpieczeniu zdrowotnemu dziecka jako członka rodziny. Przedstawiono w nim stan prawny obowiązujący w Polsce. Przeanalizowano przykłady osób ze statusem nieubezpieczonego. Omówiono zagrożenia wynikające z braku uprawnień do korzystania ze świadczeń zdrowotnych finansowanych ze środków publicznych.
Keywords: ubezpieczenie zdrowotne; rodzina; dzieci; nieletni