La CEDH et les juges nationaux en Pologne - Granat, Mirosław (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego)
W świetle konstytucyjnego systemu źródeł prawa, Europejska Konwencja Praw Człowieka ma pierwszeństwo przed ustawą (jeśli ustawy nie daje się pogodzić z Konwencją). Jest ona także bezpośrednio stosowana w obrocie prawnym. Prawa i wolności człowieka i obywatela określone w Konstytucji RP (w rozdziale III), jak i prawa i wolności wynikające z prawa międzynarodowego, tworzą pewien system ochrony praw człowieka. Fakt nakładania się na siebie regulacji prawa krajowego i regulacji z zakresu prawa międzynarodowego, powoduje, że ochrona praw człowieka staje się, z jednej strony, pełniejsza, z drugiej, rola Konstytucji zmienia się. Powstają napięcia i kolizje między poszczególnymi systemami ochrony praw człowieka. Takie sytuacje, rodzą wyzwania z którymi muszą konfrontować się sędziowie. Sędzia krajowy musi zdawać sobie sprawę, że stosowanie europejskiego systemu praw człowieka, zależy od znajomości tego systemu. Polska jest państwem z którego napływa wiele skarg do Europejskiego Trybunału Prawa Człowieka. Jest to wynik nie tylko wad i błędów w krajowym systemie ochrony praw człowieka, ale także efekt dobrej znajomości systemu konwencyjnego, jak i świadomości prawnej skarżących i ich pełnomocników.
Keywords: Europejska Konwencja Praw Człowieka; sędzia krajowy; skarga konstytucyjna; skuteczne środki krajowe; nieuzasadnione długie postępowanie; godność ludzka; interpretacja konstytucyjna; Europejski Trybunał Praw Człowieka; tymczasowe aresztowanie