Rozpatrywanie przez Sejm dokumentów sprawozdawczych z działalności konstytucyjnych organów państwowych - Berek, Maciej (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego)
Konstytucyjne organy państwa przedstawiają Sejmowi dokumenty sprawozdawcze ze swojej działalności. Źródłem tego obowiązku w niektórych przypadkach są przepisy Konstytucji, a w innych – przepisy ustaw zwykłych. Dokumenty te nazywane są sprawozdaniami albo informacjami. Regulamin Sejmu różnicuje tryb pracy nad tymi dokumentami, przewidując ich rozpatrzenie i przyjęcie (odrzucenie) przez Sejm albo tylko zapoznanie się z nimi. W tekście analizowane jest ustrojowe umocowanie obowiązku przedkładania tych dokumentów – w kontekście konstytucyjnej zasady równoważenia się władz oraz funkcji kontrolnej Sejmu. Krytycznej analizie poddana jest także spójność przepisów określających tryb postępowania z poszczególnymi rodzajami dokumentów.
Keywords: funkcja kontrola Sejmu; informacja o działalności konstytucyjnego organu państwa; zasada równoważenia się władz; sprawozdanie z działalności konstytucyjnego organu państwa