Wybrane problemy ochrony danych dotyczących zdrowia pacjenta w kontekście ustawy o prawach pacjenta i Rzeczniku Praw Pacjenta oraz RODO - Rzucidło, Jakub; Węgrzyn, Justyna (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego)
W artykule autorzy porównują rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i swobodnym przepływem takich danych oraz uchylające Dyrektywę 95/46 / WE (Ogólne rozporządzenie o ochronie danych) z krajowymi, polskimi przepisami. Skupiają się na prawie do dokumentacji medycznej i poufności lekarzy i pacjentów. Przeprowadzona analiza wykazała, że krajowe regulacje wymagają zmiany ze względu na wysokie standardy RODO.
Keywords: pacjent; RODO; prawo do dokumentacji medycznej; ogólne rozporządzenie o ochronie danych