Sprawa nacjonalizacji przemysłu w Polsce przed Europejskim Trybunałem Praw Człowieka - Jarosz-Żukowska, Sylwia (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego)
Opracowanie dotyczy problemu skutków trwającego do dziś zaniechania w zakresie wydania rozporządzenia określającego zasady i tryb wypłaty odszkodowań dla byłych właścicieli przejętych przez państwo przedsiębiorstw, zapowiedzianych w ustawie z 3 stycznia 1946 r. o nacjonalizacji przemysłu. Wobec uznania w orzecznictwie SN i TK braku podstaw dla dochodzenia odszkodowania za tzw. zaniechanie legislacyjne, a także bezczynności ustawodawcy w kwestii uregulowania historycznych zaszłości, byli właściciele dostrzegali nadzieję w Trybunale strasburskim. Podtrzymując swoje dotychczasowe orzecznictwo w sprawach transformacyjnych w decyzji w sprawie Plon z 3 października 2017. wykluczył on – jak się wydaje - ostatecznie możliwość zastąpienia ustawodawcy w systemowym uregulowaniu kwestii zadośćuczynienia w jakiejś formie roszczeniom byłych właścicieli znacjonalizowanych przedsiębiorstw.
Keywords: księga pamiątkowa; konstytucjonalizm; Konstytucja; demokracja; prawa człowieka; prawo do sądu; prawa i wolności