O należytym pojmowaniu dziedzictwa narodowego i jego aksjologicznych podstawach - Frankiewicz-Bodynek, Anna (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego)
Celem tekstu jest ukazanie konstytucyjnego pojęcia narodowego dziedzictwa kulturalnego w należytej relacji do aksjologicznych fundamentów Konstytucji RP, jakimi są zasada godności i dobra wspólnego. W tym celu należało w pierwszym rzędzie obalić wnioski, jakie mogłyby powstać po lekturze Konwencji w sprawie ochrony światowego dziedzictwa kulturalnego i naturalnego, że dziedzictwo kulturalne stanowią jedynie zabytki. Rozumienie dziedzictwa również jako dziedzictwa niematerialnego pozwoliło na wykazanie, iż jego kultywowanie i ochrona stanowią podstawę człowieczeństwa jednostki ludzkiej, a więc powinno być traktowane jak zasada stanowiąca realizację godności. Podkreślono również, że rozumienie zasady dobra wspólnego nie powinno być ograniczone jedynie do państwa. Rzeczpospolita Polska powinna być rozumiana również jako wspólnota historyczna i nawiązanie do fundamentów niepodległości, którymi są kultura i tradycja. Wykazano, że dziedzictwo narodowe, jako całość można uznać za element dobra wspólnego. Przy czym nie chodzi tu o dobro pojedynczych jednostek, lecz o dobro społeczeństwa ujmowanego wspólnotowo.
Keywords: godność; dobro wspólne; narodowe dziedzictwo; dziedzictwo kulturalne; niematerialne dziedzictwo; dobro wspólnedziedzictwo kulturalne; aksjologia konstytucji