Jak nie dookoła… to na przełaj lub fortelem, czyli kilka uwag o wybranych zjawiskach praktyki konstytucyjnej - Kruk, Maria (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego)
Artykuł poświęcony został analizie praktyki konstytucyjnej powstałej po przejęciu władzy przez Prawo i Sprawiedliwość. Coraz częściej zaczęła być stosowana specyficzna metoda działania organów państwowych sprowadzająca się do bardzo instrumentalnego wykorzystywania prawa. Taka metoda działania, którą tylko z dużą dozą dobrej woli można nazwać fortelem, może się zdarzać incydentalnie każdej, nawet najbardziej dbającej o formalną poprawność, władzy. Jest jednak naganne, gdy jej przejawy stają się codziennym sposobem postępowania. Także dlatego, że demokratyczne państwo nie może wykorzystywać podstępu w postępowaniu wobec swoich obywateli.
Keywords: Trybunał Konstytucyjny; konstytucja; bezpośrednie stosowanie konstytucji