Wokół wartości i zasad konstytucyjnych - Kropiwnicki, Robert (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego)
Artykuł obejmuje dyskusje dotyczące zasad prawa oraz zasad i wartości konstytucyjnych. Wszystkie te pojęcia stanowią podstawę systemu prawnego, ich rola jest szczególnie ważna w przypadku konfliktów związanych ze stosowaniem norm konstytucyjnych. Sporządzenie katalogu wartości konstytucyjnych pomaga rozstrzygnąć najistotniejsze sprawy, które mogą wynikać z odmiennego rozumienia konstytucji. Zasady prawa są pojęciem szerszym niż zasady konstytucyjne. Niniejsza praca opisuje różne sposoby rozumienia zasad prawa, chociaż autor definiuje je zgodnie z koncepcją Roberta Alexy'ego jako polecenia optymalizacyjne. Ostatnia część artykułu koncentruje się na relacjach między wartościami konstytucyjnymi a zasadami konstytucyjnymi. Autor uważa, że zasady transponują wartości do prawa, ich katalogi nie wykluczają się nawzajem i mogą się nawzajem uzupełniać.
Keywords: zasady prawa; wartości konstytucyjne; zasady konstytucyjne