Regulacja Internetu w Brazylii ‒ wstępne rozważania dogmatycznoprawne - Klimas, Damian (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2017)
Niniejsza publikacja niejako inicjuje badania dogmatyczne nad prywatnoprawną regulacją prawa Internetu w Brazylii. Do 23 kwietnia 2014 r. (kiedy uchwalono Brazylijskie Prawo Internetu, znane także jako Marco Civil da Internet) prawodawcy na całym świecie dość spójnie wykorzystywali instytucje prawa publicznego do regulacji Internetu (stosunków prawnych wynikających z wykorzystywania tego medium). Publikacja niniejsza opisuje najważniejsze postanowienia Marco Civil da Internet, dokonując skromnej oceny, a gdzieniegdzie odwołując się do regulacji europejskiej w podobnym zakresie.
Keywords: prawo ochrony danych osobowych; prawo prywatne; ICT; Internet; marco civil da internet