Równość wyborów na przykładzie Polski oraz niektórych krajów Ameryki Południowej - Brzeziński, Mateusz (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2017)
Zasada równości wyborów, uznawana w krajach europejskich za jedną z podstaw funkcjonowania demokratycznego państwa prawa, wydaje się odmiennie rozumiana w niektórych krajach Ameryki Południowej. W przedmiotowym artykule porównano system obecnie obowiązujący w Polsce z kilkoma wyrazistymi przykładami z krajów Ameryki Południowej. Porównanie to ma na celu uwidocznienie pewnych zasadniczych różnic w postrzeganiu nie tylko praw wyborczych mniejszości etnicznych, ale również praw wyborczych jednostek w ogóle (w szczególności w zakresie równości płci). Uzasadnione wydaje się również pokazanie pewnych paradoksów pojmowania tej zasady np. w zakresie zagwarantowanych miejsc dla grup etnicznych (przykład Boliwii – kiedy to osoby identyfikujące się z jakąkolwiek grupą etniczną stanowią większość społeczeństwa) czy zachwiania materialnej równości wyborów (przykład Ekwadoru).
Keywords: przywileje; wybory; równość; grupa etniczna; mniejszość; Ameryka Południowa