Opowiedz swoją historię. Terapeutyczne efekty pisania - Klebaniuk, Jarosław (Wydawnictwo eBooki.com.pl, 2015)
W artykule przedstawiony został przegląd badań związanych z ekspresyjnym pisaniem i jego wpływem na dobrostan psychiczny, zdrowie somatyczne i psychiczne oraz radzenie sobie z emocjami przez osoby, które doświadczyły trudnych, w tym także traumatycznych sytuacji. Opisane zostały mechanizmy odpowiedzialne za pozytywne efekty, a także ograniczenia interwencji terapeutycznej. Zaproponowano traktowanie ekspresyjnego pisania jako jednego z narzędzi biblioterapeutycznych.
Keywords: zdrowie; zespół stresu pourazowego; subiektywny dobrostan; ujawnianie emocji; trauma; ekspresyjne pisanie; biblioterapia