Społeczne i polityczne znaczenie głosu pacjentów na przykładzie patografii raka piersi - Zierkiewicz, Edyta (Instytut Pedagogiki Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Celem tekstu jest ukazanie znaczenia patografii (tj. indywidualnych narracji cierpienia czy choroby, dostępnych szerokiej rzeszy odbiorców w formie drukowanej) w przestrzeni publicznej zachodnich społeczeństw. Patografie formują zjawisko, które nie tylko przyczynia się do podniesienia tzw. piśmienności zdrowotnej wśród ich czytelników. Przede wszystkim bowiem otwarte „przyznawanie się” do własnej choroby umożliwia osobom dotychczas stygmatyzowanym ponowne zintegrowanie się ze swoim społecznym otoczeniem, stawanie się autorytetem w dziedzinie zdrowienia i życia w remisji, oraz – poprzez zabieranie głosu na temat leczenia i funkcjonowania różnych instytucji publicznych, z którymi spotkali się jako pacjenci – wywieranie wpływu na lekarzy, polityków, urzędników itp., inicjując tym samym wprowadzanie zmian w obszarze medycyny i zdrowia publicznego.
Keywords: auto-reprezentacja; opublikowane narracje choroby; patografie; przeżytniczki raka piersi; zmiana społeczna