Paradoks obowiązywania prawa na przykładzie sporu o Trybunał Konstytucyjny - Woleński, Jan (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
W rozdziale autor rozważa niektóre problemy logiczne związane z wyrokiem Trybunału Konstytucyjnego z dnia 9 grudnia 2016 r., w którym Trybunał rozstrzygał kwestię konstytucyjności ustawy nowelizującej ustawę o Trybunale Konstytucyjnym. W odniesieniu do powyższego orzeczenia powstała wątpliwość, czy Trybunał powinien orzekać w oparciu o przepisy ustawy będącej przedmiotem kontroli, czy też w oparciu o przepisy obowiązujące wcześniej. Autor wykazuje, że sytuacja, w której te same przepisy stanowią zarówno podstawę, jak i przedmiot rozstrzygnięcia, nie prowadzi wprawdzie do sprzeczności logicznej, jednak w świetle obowiązującego w Polsce prawa sytuacja taka posiada charakter paradoksu: orzeczenie TK wydane na podstawie przepisów, o których konstytucyjności tenże TK orzeka, byłoby albo nielegalne, ponieważ pozbawione podstawy prawnej, albo niezgodne z konstytucją z uwagi na to, że z góry wymuszone.