Egzekucja z rachunków bankowych. Wybrane zagadnienia po nowelizacji z dnia 10 lipca 2015 r. - Górska, Weronika (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2017)
W niniejszym opracowaniu omówiono nowelizację postępowania egzekucyjnego w zakresie egzekucji z rachunków bankowych (art. 889–8934 k.p.c.), która weszła w życie z dniem 8 września 2016 r., z uwzględnieniem zmian dotyczących wprowadzenia systemu teleinformatycznego, a tym samym zmiany sposobu doręczania pism pomiędzy komornikiem prowadzącym egzekucję a bankiem, a także zmiany w zakresie zajęcia rachunku bankowego, na który wystawiono dowód imienny oraz zbiegu egzekucji sądowej i administracyjnej. Uwzględniono także zmiany o charakterze terminologicznym.
Keywords: rachunek bankowy; banki; nowelizacja; egzekucja; system teleinformatyczny