Praktyki pedagogiczne w akademickim kształceniu (przyszłych) nauczycieli wczesnej edukacji - Musiał, Ewa (Instytut Pedagogiki Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Zdobyta w trakcie studiów wiedza stanowi źródło projekcji własnych działań zawodowych, rzeczywistość zawodowa zaś umożliwia wielopłaszczyznową aplikację teorii w działaniu. Może stać się przyczyną satysfakcjonującego źródła refleksyjnego doświadczenia praktycznego bądź wywołać poczucie bezradności. Obok przygotowania o charakterze merytorycznym, praktyka stanowi niezbędny element systemu kształcenia studentów pragnących w przyszłości podjąć zatrudnienie jako nauczyciele.
Keywords: nauczyciel wczesnej edukacji; praktyka zawodowa; system kształcenia studentów; uczenie w działaniu; wiedza teoretyczna