O rozczarowaniu utopią i myśleniu krytycznym - Włodarczyk, Rafał (Instytut Pedagogiki Uniwersytetu Wrocławskiego, 2017)
„Utopie roztrzaskane, marzenia przekreślone” to istotny zdaniem Bronisława Baczki trop do badań wyobrażeń społecznych przełomu XX i XXI wieku, w tym odczytania współczesnego kryzysu świadomości utopijnej i jego znaczenia dla pedagogiki. Odczytanie to wymaga rozwinięcia kilku kwestii związanych z rozumieniem relacji utopii i krytyki, co również stanowić będzie przedmiot tego artykułu.
Keywords: edukacja; kryzys świadomości utopijnej; myślenie krytyczne; nadzieja; utopia