Znaczenie poczucia wstydu w wychowaniu - Zajdel, Krzysztof (Instytut Pedagogiki Uniwersytetu Wrocławskiego, 2017)
Artykuł traktuje o poczuciu wstydu, który występuje dość często w placówkach szkolnych. To uczucie nie jest obce zarówno uczniom, jak i nauczycielom, choć ci drudzy z racji doświadczenia i wieku potrafią sobie z nim radzić, w przeciwieństwie do uczniów. Swoje rozważania wzbogaciłem o niewielką sondę wśród nauczycieli, którzy dostrzegają problem, ale niewiele z nim robią w swojej działalności pedagogicznej. Wstyd jest znany i zbadany przez pedagogów, psychologów, medycynę, ale nie przekłada się to na szkolenie potencjalnych nauczycieli w tym zakresie. Dość często służy jako narzędzie wywierania wpływu na sprawy wychowawcze.
Keywords: poczucie wstydu; szkoła; wstyd; wychowanie