Obraz domu rodzinnego we wspomnieniach dorosłych dzieci alkoholików - Klimczak, Wioletta (Instytut Pedagogiki Uniwersytetu Wrocławskiego, 2017)
Celem artykułu jest przedstawienie obrazu domu rodzinnego, jaki ukształtował się we wspomnieniach Dorosłych Dzieci Alkoholików (DDA), co może przyczyniać się do lepszego rozumienia aktualnej sytuacji życiowej tych osób. Analizie zostaną poddane role podejmowane przez poszczególnych członków rodziny, a także cechy i właściwości środowiska rodzinnego, w jakim wzrastały osoby, których przynajmniej jeden z rodziców uzależniony był od alkoholu. Na podstawie wspomnień opisywanych w narracjach zostanie zilustrowany obraz domu rodzinnego, funkcjonujący w pamięci dziś dorosłych już osób, wychowujących się niegdyś w rodzinie z problemem alkoholowym. Opisowi podlegać będą doświadczenia z dzieciństwa tych osób w zakresie wzajemnych relacji, zachowań oraz zwyczajów panujących w ich rodzinach w okresie dzieciństwa.
Keywords: dziecko; Dorosłe Dzieci Alkoholików; dzieciństwo; rodzina alkoholowa