Biografia dorosłego dziecka – doświadczenie parentyfikacji i jej konsekwencje - Chojnacka, Barbara (Instytut Pedagogiki Uniwersytetu Wrocławskiego, 2017)
Niniejszy tekst podejmuje problematykę zjawiska parentyfikacji, czyli odwrócenia ról w rodzinie. Na podstawie studium konkretnego przypadku – biografii, autorka prezentuje to zjawisko, jego przebieg, towarzyszące mechanizmy i konsekwencje. Doświadczenie inwersji roli rodzicielskiej ma często charakter utajony, niewidoczny i wiąże się ze skrywanym dramatem wielu dzieci, uświadamianym w dorosłym życiu. „Mali bohaterowie” w dzieciństwie wyrastają na „dorosłe dzieci” niosące na ramionach ciężar (zazwyczaj emocjonalny) odpowiedzialności za rodziców, rodzinę.
Keywords: doświadczenie domu rodzinnego; odwrócenie ról w rodzinie; rodzina